MENU

Nové světlomety komunikují s chodci

Toyota začala testovat inovativní světlomety s cílem snížit zvýšený počet obětí silničního provozu. Za pomocí čipů a LED diod budou světlomety schopny na povrch vozovky vysílat několika barevné vizuální signály a komunikovat tak s chodci nebo cyklisty.

Toyota_Yaris_Cross_headlights

Výstražný trojúhelník

Automobilka Toyota spolupracuje při vývoji nových adaptivních světel s organizací Collaborative Safety Research Center (CSRC). Inovativní způsob komunikace vozidla s chodci spočívá v promítání specifických symbolů. Například se může jednat o obrácený trojúhelník s vykřičníkem v bílé nebo červené barvě.

Reflektory pomohou chodcům i cyklistům uvědomit si přítomnost automobilu v jejich okolí. Tato skutečnost tak může výrazně snížit riziko srážky a v konečném důsledku také počty nehod. Zranění způsobená střetem vozidla s chodcem bývají téměř vždy fatální. které jsou pro chodce a cyklisty mnohdy fatální.

TEST: Toyota GR Yaris: Ultimátní řidičské náčiní

USA hlásí největší nárůst obětí nehod za 46 let

Z aktuálních zpráv Amerického národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) vyplývá, že v první polovině roku 2021 došlo v USA k největšímu nárůstu počtu obětí dopravních nehod za posledních 46 let. Stoupl také počet usmrcených chodců, a to o 6 tisíc osob za rok, což představuje zvýšení o 46 procent. Narůstá i počet obětí z řad cyklistů.

Kvalitní světlomety zvyšují dohled

Stejně jako jiné systémy z bezpečnostních balíčků, které varují řidiče nebo zasahují do řízení či brzdového systému, tak i adaptivní světlomety pomohou navzájem se uvidět o několik vteřin dříve. I ta krátká chvilka bývá často rozhodující.

Testy účinnosti reflektorů probíhají na simulátoru silničního provozu na Iowské univerzitě. Jde o jedno ze dvou zařízení na světě, kde lze testovat chování cyklistů a chodců. Simulací se účastnili řidiči, chodci i cyklisté, přičemž jejich reakce na různé situace na silnici byly nahrávány. „Nejdůležitější závěr plynoucí z těchto testů je takový, že adaptabilní světlomety představují velmi slibné řešení, které může přispět ke snížení počtu smrtelných nehod mezi chodci,“ hodnotí Sherony.

 

Zdroj: Toyota Life

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *