MENU

Lexus RX 450h L s Lexus Connected Services

Design infotainmentu: 85%

Plynulost: 75%

Ovladatelnost: 75%

Konektivita: 50%

Displej: 70%

TOTAL SCOREOTAL SCORE

Total Score 75%

Zima je tady a ten kdo má auto s pohonem všech kol, tak je vysmátý. Proto jsem si k testu vybral SUV Lexus RX 450h L E-FOUR LUXURY. Tohoto mastodonta pohání atmosférický zážehový agregát o objemu 3,5l s výkonem 263k. Písmeno h značí hybridní pohon, který přidává dalších 167k. Podtrženo sečteno, celkový výkon činí 313k. O přenos síly na vozovku se stará pohon E-FOUR AWD, který je pomocníkem, nikoliv však rekordmanem v křížení náprav. Model RX je spíše luxusním křižníkem než autem do terénu.

Lexus RX 450h L

Infotainment

Samotný infotainment je na první pohled moderní, ale na druhý pohled už tomu tak úplně není. Krásně umístěný 12,3″ displej systému Lexus Premium Navigation s vrstvou proti odleskům ční z přístrojové desky a je čitelný i za prudkého slunce. Displej není dotykový, a to z jednoho důvodu, Lexus totiž lpí na svém specifickém ovládání Remote Touch Interface, umístěného na středovém panelu vedle voliče automatické převodovky. Infotainment ovládáte tak, že ovladačem pohybujete horizontálně i vertikálně a k potvrzení stačí zamáčknout, což je velmi intuitivní. Jako příjemným prvek je zpětná odezva ovladače. Někdy je během řízení obtížné „trefit“ tu správnou položku. Dále lze infotainment ovládat hardwarovými tlačítky vedle samotného ovladače nebo pomocí multifunkčním volantu.

Lexus RX 450h

Grafika infotainmentu je elegantní a přehledná, samotn domovská obrazovka je rozdělena na několik položek (Nav, Rádio, Média, Telefon, Automobil, Info, Klimatizace a Nastavení). Po „rozkliknutí“ jednotlivých položek se objeví další možnost nastavení, případně konfigurace. Jelikož je displej velký, lze jej rozdělit na dvě části, pomocí funkce režim SplitView. Po jeho aktivaci se na pravé straně displeje objeví speciální panel, který můžete využít k zobrazení jednoho z dalších režimů, tudíž se jedná o jakýsi multitasking.

Lexus RX 450h L

A zase ta konektivita! To je věc, která jinak perfektní vozy Lexus sráží před konkurencí. Od technologicky vyspělého RX totiž nemůžete očekávat víc než Bluetooth nebo USB konektivitu pro připojení smartphonu. Uvažujete-li, že přesedláte z Audi nebo BMW a jste navyklí využívat rozhraní jako Apple CarPlay nebo Android Auto, nebudete příliš nadšení, spíše si s největší pravděpodobností budete připadat jako bez ruky. Reputaci si může mírně napravit DVD přehrávačem nebo bezdrátovou nabíječkou smartphonů Qi.

Lexus RX 450h L

Částečně digitální kaplička přístrojů a Head-up display (HUD)

Kaplička plně koresponduje s designem a povahou RX, je jednoduchá, moderní a vysoce funkční. Dominujícím prvkem je dvojice budíků s analogovými ručičkami, avšak digitálním podkladem. Vlivem přepínání jízdních režimů, kterých je tady mnoho (Eco, Normal, Sport, Sport+) se mění zobrazení, například místo Eco režimu se objevuje otáčkoměr s číslicemi a agresivní grafikou. Uprostřed budíků se nachází multifunkční barevný displej o uhlopříčce 4,2″. Jeho ovládání je dostupné pouze pomocí multifunkčního volantu a informuje řidiče o jízdních datech, dopravních značkách nebo navigačních pokynech.

Velmi příjemným pomocníkem je projekční Head-up displej, který promítá na čelní sklo aktuální rychlost, navigační pokyny nebo informace o přehrávané hudbě. Displej má rozměr nemalých 240 mm x 90 mm a je perfektně čitelný. Jeho polohu lze nastavit jak vertikálně tak i horizontálně, abyste měli vždy dokonalý výhled.

Head-up Display

Inteligentní klimatizace Climate Concierge

Pozornost si zaslouží také klimatizační systém, který je v podání Lexusu zkrátka luxusní a dává vám pocit výjimečnosti. Technologie totiž monitoruje teplotu posádky a podle ní přizpůsobuje vytápění kabiny, sedadel nebo volantu pro zajištění pohodlí. Ani cestující na 3. řadě sedadel nejsou opomíjení, mají totiž vlastní panel pro nastavení klimatizace.

Lexus RX 450h L

Audiosystém Mark Levinson® Premium Sound

Na vozech značky Lexus mám rád kvalitu zpracování, vůni kůže v interiéru a špičkové ozvučení z dílny Mark Levinson®. Do RX technici a konstruktéři nacpali 15 reproduktorů, které hrají fantasticky a hlavně prostorově 7.1. Systém navíc umí eliminovat rušivý zvuk od kol nebo zvýšit kvalitu MP3 pomocí funkce Clari-Fie.

Asistenční a bezpečnostní systémy Lexus Safety System+

Nejvyšší výbavový stupeň Luxury obsahuje standardně plnou nálož bezpečnostních asistentů. Ty výrazně zvyšují bezpečnost posádky a okolí vozidla díky systémům aktivní i pasivní ochrany. Baliček Lexus Safety System+ obsahuje:

Lexus RX 450h L
  • Přednárazový bezpečnostní systém (PCS) 
  • Adaptivní tempomat (ACC) 
  • Asistent pro udržení v jízdním pruhu (LKA)
  • Systém rozpoznávání dopravních značek (RSA)
  • Adaptivní systém řízení dálkových světel (AHB)
  • Systém sledování mrtvého úhlu (BSM)
  • Systém sledování provozu v příčném směru za vozem (RCTA) 
  • Systém adaptivního odpružení (AVS)

Všechny systémy fungovaly výtečně, jejich citlivost je nastavena na přijatelnou úroveň a při řízení mají velmi nízké procento planých poplachů. Pochvalu si zaslouží Asistent pro udržení v jízdním pruhu (LKA), který dovede vést vozidlo v pruhu ochotně a poměrně dlouho, než vyzve k doteku volantu.

RECENZE: Lexus ES 300h s Lexus Connected Services

Panoramatické zobrazování okolí vozu

Jelikož je Lexus RX L opravdu majestátným SUV, hodí se při manévrování jak parkovací senzory vpředu i vzadu, tak i pohled z tzv. „ptačí perspektivy“. Systém tvoří čtveřice kamer, které zobrazují obraz na displeji infotainmentu. V rámci tohoto systému lze aktivovat virtuální 3D zobrazení nebo vyznačení linií pro snadnější manévrování. Kamery mají výborné rozlišení a zpracování virtuálních náhledů se obejde bez zaseknutí. Samozřejmostí je i parkovací kamera.

Lexus Connected Service

Co by to bylo za moderní vozidlo bez online služeb, které sice příliš nepoužíváme, ale dovedou ulehčit orientaci v neznámém prostředí. Abyste je mohli využívat, je potřeba si založit účet na portálu My Lexus a svůj infotainment připojit k internetu pomocí Wi-Fi hotspotu vytvořeného smartphonem. Poté stačí svůj účet spárovat pomocí přihlašovacích údajů z portálu a dojde k aktivaci služeb.

Lexus Connected Services

Lexus Connected Service posádce nabízí aplikace:

  • Počasí,
  • Čerpací stanice,
  • Google StreetView.

Počasí služba předpoví na pět dnů dopředu včetně informací o teplotě, větru či dešti. Dochází-li vám palivo, uvítáte aktuální seznam čerpacích stanic ve vašem okolí včetně ceny za litr benzinu, kontaktu a GPS podkladů pro navigační systém. StreetView využijete nejčastěji při plánování cesty. Pokud však chcete mít své auto pod dozorem i v případě, když na něj nevidíte, bohužel máte smůlu. Nyní není podporovaná žádná aplikace pro vzdálený přístup k vozidlu.

Závěr

Lexus RX 450h L je krásným prémiovým SUV, jehož design si nespletete s žádným jiným konkurentem. Svými komfortními a bezpečnostními systémy zaručuje své posádce bezpečí a pocit výjimečnosti. Hybridní pohon, komfortní nastavení podvozku, špičkový audiosystém a prvotřídní zpracování si vás hýčkají natolik, že z tohoto křižníku nechcete za žádných okolností vystoupit.

Lexus RX 450h L

Po stránce infotainmentu a konektivity se ale jedná o průměr až podprůměr. RX totiž bohužel drtí konkurence, která nabízí Apple CarPlay, Android Auto nebo Mirrolink. V případě Lexusu si o tom můžeme zatím nechat jen zdát. Stejně je tomu tak i v případě mobilních aplikací pro vzdálený přístup do vozidla, ty budeme v App Store také hledat marně.

 

Foto: Filip Suchomel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *