MENU

Oprava baterie do elektromobilu

Již nějakou dobu se automobilka KIA zabývá produkcí elektrických a plug-in hybridních vozidel, přišla také s nový program pro údržbu a opravu akumulátorů, které pohánějí tyto vozidla. Zbrusu nová technologie se vyznačuje ekologičností a nízkou cenou opravy. V praxi to vypadá tak, že se bude dát vyměnit pouze jeden modul, namísto celé baterie.

KIA Balancer

Záruka 7 let

„Jedním z nejčastějších dotazů při prodeji naších elektrifikovaných vozů bývá dotaz na životnost baterie a její cenu v případě nutnosti výměny. Na baterii a její komponenty nabízíme 7letou tovární záruku KIA a po 7 letech rovněž garantujeme minimální kapacitu baterie na úrovni 70 % kapacity nového akumulátoru. Existenci našeho nového programu tak v současnosti ocení především majitelé prvních modelů Soul EV, kterým v následujících letech vyprší záruka. Novým majitelům elektrifikovaných modelů však dává jistotu, že případná oprava snížené kapacity baterie bude na jedné straně ekologičtější a na druhé straně, že v případě budoucí pozáruční opravy bude finančně únosná. Cena nového modulu se pohybuje lehce nad částkou 10 tis. Kč bez DPH“ říká Kateřina Vaňková Jouglíčková.

Donedávna výměna dnes oprava

Akumulátor v elektromobilech je vysokonapěťovou součástkou, která pro svůj chod potřebuje řízení v podobě hned několika inteligentních jednotek. Jejich úkolem je právě monitoring článků baterie, teploty, chlazení nebo dobíjení. Značnou hrozbou jsou rychlé nabíječky, které způsobují rozdílné napětí na jednotlivých článcích baterie, které má negativní vliv na životnost, proč? Díky vysokým nabíjecím proudům, není možné použít elektroniku pro balancování napětí článků. Nic by se nestalo, kdybychom nechali baterii „odpočinou“. Bohužel většina řidičů ihned usedne za volant a vyrazí na cestu, elektronika vozidla si dále neumí sama poradit s příliš velkým rozdílem jednotlivých článků a je vymalováno. Právě v tento ose okamžik se hlásí do služby Balancer, tedy nová technologie pro opravu vysokonapěťových baterií Kia.

KIA Balancer

Balancer

Zařízení je vybaveno vlastním automatickým zhášecím systémem, výkonným chlazením, počítačem, displejem a klávesnicí. Obsluha tak může v reálném čase sledovat aktuální parametry a chování akumulátoru. Cena Balanceru se pohybuje kolem 150.000,-. Majitelé elektrických vozidel KIA ale mají v nejbližších letech smůlu, protože toto zařízení neuvidí u svých dealerů, ale pouze pro importéra.

Zdroj: KIA Motor Czech

One Response to Oprava baterie do elektromobilu

  1. Ballanc napsal:

    Postavyl sem si balancer sice nemá počitac a dysplej ma jen 2 ledky na článek a balančni proud 10A ale je ot opravdu balancer tedy zařízeni které vyrovnávaá napětí na článcích tak že celkové napětí ÷počtem článkú tzn balancuje bez zavislosti na pruměrnym napěti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *