MENU

BMW iDrive: Nový BMW Operační systém 8,5 a 9

BMW Group hlásí novou verzi oblíbeného systému BMW iDrive. Hlavní inovací je domovská obrazovka s přehledně uspořádanými funkcemi a koncept obsluhy nazvaný QuickSelect. Ten  navíc přináší zdokonalenou strukturu menu, která se inspirovala spotřební elektronikou. Nový systém BMW iDrive bude postupně zaváděn do sériové výroby v rámci modelové péče v průběhu roku 2023.

BMW iDrive OS 8,5_1

BMW iDrive: Nová domovská obrazovka

„BMW iDrive je dnes více než jen ovládací a operační systém – je to digitální rozhraní, které umožňuje člověku a automobilu vzájemně komunikovat a vyměňovat si informace,“ poznamenává Stephan Durach, senior viceprezident pro rozvoj konektivity BMW Group. „Jak jsme sdělili na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas v lednu 2023, tak používáme nejnovější dostupné technologie k tomu, abychom neustále vylepšovali uživatelský zážitek.

Hlavní změnou inovovaného systému je zcela nový princip s jednou úrovní menu. To znamená, že všechny důležité funkce a informace jsou zobrazeny na jedné ploše a požadované funkce se vybírají přímo, aniž by bylo nutné před tím vstoupit do „hlubších“ úrovní. Vývojáři využívají aktivních živých widgetů ve vertikálním uspořádání na kontrolním displeji na straně řidiče. Tyto aktivní ikony lze volit pohybem prstu nebo si je individuálně přizpůsobit dle potřeby.

SPECIÁL: Auta na baterky (3. díl) – Jak pečovat o baterii elektromobilu?

Funkce QuickSelect umožňuje přímý výběr zdroje zábavního systému, položky seznamu kontaktů či nastavení vozidla, zahájení interakce s asistentem BMW Intelligent Personal Assistant nebo aktivaci dalších položek menu – to vše dotykem. Po výběru příslušných nastavení se uživatel pomocí ikony „domů“ uprostřed spodního okraje displeje vrátí na domovskou obrazovku.

BMW iDrive OS 8,5

 

BMW Operační systém: Android nebo Linux

Nový infotainment iDrive s funkcí QuickSelect je nástupcem BMW Operačního systému 8, kterým jsou vybaveny současné modely BMW s prohnutým displejem a který používá nejnovější generaci hlavní řídicí jednotky. S BMW OS 8.5 se budeme postupně setkávat ve všech modelech značky od střední třídy výše. Zbytek modelů bude i nadále používat OS na Linuxu. Naopak u vozů kompaktní třídy bude v budoucnu použit nový BMW Operačním systémem 9, založeným na Android Open Source Project.

BMW Operační systém 8,5 se objeví v modelech (BMW řady 7; BMW iX, BMW i4, BMW X5, BMW X6, BMW X7, BMW XM) a to postupně od července 2023 -další modely budou následovat, může dojít ke změnám.

BMW Operační systém 9 se objeví BMW řady 2 Active Tourer od listopadu 2023 a BMW X1 od listopadu 2023. Další modely budou následovat, může dojít ke změnám.

BMW iDrive byl poprvé uveden v roce 2001 v BMW řady 7. Důvodem implementace bylo snížení počtu tlačítek, ovládacích prvků a displejů. iDrive tak fungoval podobně jako počítačová myš. S tím rozdílem, že místo rolování a klikání na počítači se ovládá otáčením, posouváním a stisknutím.

 

Zdroj: BMW Group PressClub

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *