MENU

Jak vozit lyže: Přeprava lyží a snowboardů v autě

Chystáte-li se na zimní dovolenou, je dobré si před cestou oživit několik typů, jak vozit lyže a snowboard v autě. Možností je hned několik.

Standardní a také pohodlnou možností je střešní box. Vejde se do něj hned několik párů lyží či snowboard, ale díky stovkám litrů objemu můžete přidat také zavazadla (lyžařské boty,…). Výhodou je navíc fakt, že drahé lyžařské vybavení je chráněno před sněhem, deštěm a zejména všudepřítomnou posypovou solí. Existuje také druhá možnost a tou je jednoduchý střešní nosič. Poslední variantou je vak na lyže, který se protahuje průvlakem v zadních sedačkách.

Jak převážet lyže

V obou případech je nezbytné mít tzv. střešní příčníky (spojení mezi dvojicí „hagusů“). Zde platí, že pro každý model auta jsou doporučeny jiné typy příčníků. Doporučuji se podívat po originálním dílů výrobce, to je totiž jistota jak kvality tak i kompatibility.

Varianta střešní box

„Pokud jste si pro převoz lyží vybrali střešní box, počítejte s tím, že v jednom člověku jej nenasadíte, a poproste někoho o pomoc minimálně s vysazením boxu na střechu. Než box upevníte, zkontrolujte, zda box nevadí při otevírání dveří od zavazadlového prostoru,“ upozorňuje specialista poprodejního oddělení českého zastoupení značky Toyota Tomáš Matějka.

Jak převážet lyže_1

Náklad lyží a snowboardů pro přepravu začíná až když je box na střeše bezpečně usazen. Než box uzavřete a uzamknete, je dobré lyže připevnit speciálním pásem, jež je součástí většiny boxů. Chcete-li mít jistotu, že se lyže nepoškodí, můžete je ponechat navíc ještě v obalu, snižujete si však kapacitu.

Varianta střešní nosič

Druhou variantou, která je však na ústupu jsou střešní nosiče. Jejich upevnění se provádí taktéž pomocí příčníků, avšak trochu jiným způsobem. „Je potřeba jej nasunout do tenké drážky na příčníku a připevnit ho. Poté můžete naložit lyže, vždy patkami dopředu. Snowboard ukládejte vázáním nahoru, abyste si nepoškodili prkno, ale ani střechu. Na závěr nosič zacvakněte a zamkněte,“ vysvětluje postup Tomáš Matějka.

Opatrně ukládejte i zbytek lyžařského vybavení. Pokud dáváte hůlky a boty do kufru, nebo jinam do interiéru auta, vždy dbejte na to, aby byly dostatečně uchyceny a při jízdě, ale ani při prudkém brzdění se nemohly pohnout.

Varianta vak na lyže „skivak“

Pokud ale nechcete lyže pokaždé složitě dostávat z boxu nebo nosiče, máme zde interiérovou variantu v podobě nepromokavého vaku na lyže. Jedná se o dlouhý vak se zipsem, který protáhnete průvlakem v zadní lavici. Běžně se do něj vejdou čtyři páry lyží a tyčky. Co se týká zabezpečení při jízdě, k tomu slouží stahovací pás a dále se doporučuje upevnit vak s lyžemi například nákladem v kufru. Toto řešení má výhodu, že nezvyšuje spotřebu ani aerodynamický hluk vozu.

ČTĚTE: Auto v zimě – Zásady jak zahřát motor

Osobně jsem absolvoval cestu na hory a lyže přepravoval právě ve vaku a tuto variantu mohu jen doporučit.

Pokuty za lyžařské vybavení uvnitř auta

Rozhodnete-li se nevyužít ani jednu z možností a lyže naskládáte přímo do průlezu v zadním sedadle, vystavujete se riziku pokuty, zejména při cestě do rakouských Alp. Zajistit je potřeba také lyžařské boty a další náklad zavazadel. Podle některých studií se lyžařské boty, které váží něco přes dva kilogramy, mohou vlivem nárazu proměnit ve věc o hmotnosti až 70 kilogramů.

Lepší půjčit než koupit

Na závěr malý tip! Pokud si nechcete z různých důvodů kupovat box, nosič, příčníky nebo sněhové řetězy, můžete využít služeb půjčoven, které vám za mírný poplatek, cca 1.000,- /týden rádi toto vybavení zapůjčí. Doporučit mohu například brněnskou půjčovnu značkového vybavení Thule.

 

Zdroj: Toyota CE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *