MENU

Jak fotit auto: 5 rad jak udělat dokonalé fotky

Kdo někdy zkoušel fotit auto mi dá zapravdu, že to zrovna jednoduché není. Výsledek se docela markantně liší od špičkových snímků z automobilových magazínů a hlavně i našich představ. Podstatnou část celého dojmu dělá pochopitelně expozice ale také správná technika. Chcete-li se zdokonalit, přečtěte si tento článek od Dana Vojtěcha, dvorního fotografa Toyoty, Nikonu či Netflixu.

1) Zrcadlení

Jedná se o docela jednoduchý efekt, kterým zajisté oslníte. K úspěšnému focení potřebujete fotoaparát, případně smartphone a obyčejnou láhev naplněnou vodou. Displej telefonu, který musí být přiložen pod objektivem či rozlitá voda na vozovce fungují jako dokonalé zrcadlo. Výsledkem je otočený odraz foceného auta.

Kia Stinger GT

Foto: Josef Tobiášek

2) Kreslení světlem

Pro ty, kteří si troufají na práci se světlem je tady technika kreslení. Zde je vyšší nárok na foťák, je potřeba možnost nastavení různých délek expozice. Hodit se bude také stativ nebo LED světlo. Focení probíhá tak, že jakmile nastavíte dlouhou expozici v řádu sekund, vezmete světlo a oběhnete auto. Pro ještě lepší výsledek můžete experimentovat s různým světlem či délkou expozice.

3) Kouzlení s rigem

Ano, konečně tady je tip, kdy je auto ostré ale pozadí rozmazané. Takovou fotku můžete vytvořit například pomocí rigu. Jedná se o tyč, kterou připevníte ke karoserii či oknům foceného auta. Na konci tyče je upevněn fotoaparát, který míří na vůz. „Hlavní „vtip“ focení je několika-sekundový čas expozice. Během expozice potom stačí s vozem popojet o několik metrů dopředu a je hotovo! Následně je nutné vyretušovat tyč a přísavky z fotografie, což vyžaduje grafický editor.

ČTĚTE: Tipy na výlet po severní Moravě

4) 360 stupňů

Fotografie se záběrem 360 stupňů jsou fantastické. Svou oblibu si vysloužily díky veškerému prostoru, který na nich můžete vidět a pohybovat se v něm. Problémem může být vhodné umístění kamery v interiéru vozidla. Pro dokonalý snímek musíte umístit fotoaparát přímo doprostřed. Jak to ale udělat? Jednoduše, pomocí provázku navlečeného na foťák a jeho konců přivřených do dveří. Výsledkem je potom 360stupňová fotografie se kterou lze dál pracovat a vytvořit třeba animaci.

5) Úprava fotek v telefonu

Pamatujte, že vyfocená fotka je pouze jakýsi polotovar. Aby z toho byl úchvatný výsledek, musíte ji upravit! Základní úpravy můžete provést přímo v telefonu a obejdete se tak bez drahých grafických softwarů. Nejste-li spokojeni s editorem ve smartphonu, zkusit můžete aplikace třetích stran, například Snapseed nebo Lightroom.

Apple iPhone editace fotek

Foto: Filip Suchomel

 

Zdroj: Toyota Media Press

Written by:

Published on: 29.4.2020

Filled Under: Hlavní strana, Novinky

, , , , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *