MENU

Lexus RC300h s infotainmentem Media Display

Design infotainmentu: 80%

Plynulost: 80%

Ovladatelnost: 70%

Konektivita: 65%

Displej: 75%

TOTAL SCORE

Total Score 75%

Sportovně laděná kupé patří k tajným snům mnoha mužů. Většinou jsou to automobily napěchované technologiemi a značným výkonem přenášeným výhradně na zadní kola. Co ale dělat, když rovnou nepotřebujete 400 koní? Odpovědí je Lexus RC300h. Tento nádherný „sporťák“ má velmi dobrý podvozek, sedačky i nízkou světlou výšku, ale přesto si s ním nezadriftujete. Důvod se skrývá pod kapotou. Atmosférický čtyřválec o objemu 2,5 litru ve spojení s převodovkou e-CVT a elektromotorem dosahuje celkového výkonu 223 koní, což neutrhne zadní kola při výjezdu ze zatáčky. Nutno dodat, že RC je spíše stylově a sportovně vypadající hltač kilometrů, za kterým se otočí i něžné pohlaví.

Lexus RC300h

Infotainment

Interiér a exteriér tvoří navzájem značný kontrast. Při usednutí za volant vás praští do očí koncepčně zastaralá přístrojová deska s prapodivnou ergonomií tlačítek a ovladačů. Centrální displej s uhlopříčkou 10,3“ je tak trochu zapadlý v útrobách palubní desky. Co pochválím je jeho zdařilé zakomponování. Zajímavým prvkem jsou zvýrazněné výdechy ventilace a luxusní analogové hodiny. Ani u tohoto modelu nechybí kontroverzní Remote Touch, na který jsem si už vlastně zvykl. Jedná se o běžný touchpad, jaký známe například z notebooku s tím rozdílem, že zde je doprovázen haptickou odezvu. Při zadávání cíle trasy jej můžete jako papír a psát jednotlivá písmena.

Lexus Media Display

Infotainment nenabízí příliš možností, jak si jej individualizovat. Spokojit se budete muset s dvojicí grafických schémat. Systém zato startuje rychle, běží plynule, na pokyny reaguje okamžitě a obejde se bez sekání. Jediné, co je po startu mírně opožděné je navigace, ta vyžaduje chvíli naší trpělivosti. Domovská obrazovka je tvořena maticí funkcí (Navigace, Rádio FM/DAB, Média, Telefon, Automobil, Info, Klimatizace a Nastavení). Na rozměrném displeji oceníte současné zobrazení odlišných funkcí, tzv. SplitView.

Co se týká konektivity, tam infotainmenty japonské provenience příliš nevynikají. Lexus RC nabízí pouze Miracast, tedy zrcadlení pomocí bezdrátové technologie. Jedná se o alternativu pouze pro smartphony s operačním systémem Android. Fanoušci jablečných produktů se musejí spokojit pouze s podporou iPhone přehrávače médií a Bluetooth připojením.

Digitální kaplička přístrojů

Stejně jako při testu luxusního sedanu ES, tak i tady bylo více než příjemné vyčítat informace ze sportovního F-SPORT displeje. Velkou část tvoří obruč, která mění funkci a polohu na základě aktuálně zvoleného jízdního režimu (ECO ukazatel/otáčkoměr). K pohybu obruče vertikálním směrem dojde v případě prokliku do Nastavení. Prostřednictvím displeje a tlačítek na volantu můžete měnit nastavení asistenčních systémů. Nevýhodou je absence češtiny.

Barevný multiinformační displej

Audiosystém Mark Levinson® Premium Surround

Audio systémy značky Mark Levinson® není nutné detailně představovat, vždy hrají fantasticky. RC má například 17 velmi dobře hrajících reproduktorů stejně jako ES a naladění a rozložení zvuku je zcela jiné. V tomto případě se musí přiklonit k modernějšímu ES, které dle mého názoru hraje nejlépe z celé modelové řady Lexus, potažmo Toyota.

RECENZE: Lexus ES 300h s Lexus Connected Services

Asistenční a bezpečnostní systémy Lexus Safety System+

O bezpečnost a ochranu cestujících se stará mnoho asistentů. Lexus je sdružuje do balíčku s názvem Lexus Safety System+ a další bezpečnostní systémy:

  • Přednárazový bezpečnostní systém (PCS)
  • Systém pro rozpoznávání dopravních značek (RSA)
  • Adaptivní systém řízení dálkových světel (AHB)
  • Systém sledování mrtvého úhlu a příčného provozu za vozidlem (BSM)
  • Systém upozornění při opuštění jízdního pruhu (LDA)
  • Integrované řízení dynamiky vozidla (VDIM)

Parkovací kamera

Online služby: Lexus Connected Service

V případě RC budete datovou SIM kartu pro online služby hledat marně. Výjimkou je pouze povinný e-Call. Chcete-li používat Google StreetView, online hledání nebo „traffic“, musíte použít datový tarif vašeho smartphonu.

Google StreetView

Závěr

Lexus RC 300h si na sporťák tak trochu hraje, ale nikdo mu to nemůže zazlívat. Hybridní motorizace je úsporná, kultivovaná a výkonu na bezpečné předjetí nabídne dostatek. K prokluzu zadních kol však dojde jen velmi ojediněle! Posádku střeží množství moderních bezpečnostních a jízdních asistentů. Slabším místem je poměrně zastaralé rozložení a vzhled palubní desky nebo samotný infotainment, který by uvítal další generaci. „Ercéčko“ si své neduhy žehlí neotřelým designem, který je vážně uhrančivý.

 

Foto: Filip Suchomel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *