MENU

Bosch má systém pro autonomní jízdu

Společnost Bosch představila svou vizi pro autonomní řízení vozidel.

O systémech autonomního řízení se v poslední době mluví stále častěji, z toho se dá usoudit, že nebude trvat dlouho, než první systém v sériové podobě spatří světlo světa. Představa bude asi taková, pokud nebudeme chtít řídit budeme mít možnost zmáčknout „magické“ tlačítko, sundat ruce z volantu a nechat vůz dojet do cílové destinace pouze na základě jeho vlastních schopností a možností.

Nissan, Audi a Mercedes-Benz už na systému pracují poměrně dlouho. Audi nedávno představilo svou novou řídící jednotku zFAS a model A7 Sportback se bez řidiče dokonce proháněl po okruhu a dálnici. Svou vizi nyní představila také společnost Bosch. Autonomní systém byl instalován do vozu Tesla Model S.

Jak jde vidět na videu ovládání je velmi jednoduché a intuitivní – stačí zadat cílovou destinaci, určit, kolik kilometrů odřídí sám vůz a kolik řidič, a systém vypočítá, kdy bude autonomní jízda nejbezpečnější. V ukázce si vybrala Tesla, že bude autonomně řídít na dálnici, pokud je vůz v autonomním režimu, lze například nastavovat styl předjíždění. V okamžiku, kdy se má řidič zase věnovat řízení a dojet do cílové destinace, vůz na to dostatečně dopředu upozorní.

Konečně máme představu, jak by vlastně systém autonomního řízení měl vypadat a fungovat.

Written by:

Published on: 4.5.2015

Filled Under: Hlavní strana, Novinky

, , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *