MENU

Toyota podporuje vodíkovou loď

Toyota se vodíku jako alternativního paliva nebojí a není žádným tajemstvím, že se aktivně zabývá vývojem. Dalším názorný příkladem je podpora prvního autonomního vodíkového plavidla Energy Observer, které vyrazilo obeplout zemi. Tato loď neprodukuje žádné skleníkové plyny ani emise, je poháněna elektrickou energií, a kombinuje obnovitelnou energii a systém produkující vodík z mořské vody. Během plavby by se měla otestovat funkčnost celého systému ve velmi náročných podmínkách.

Poprvé s vodíkem kolem světa

Energeticky nezávislé plavidlo Energy Observer vede team složený z Victorieny Erussarda a Jérômeho Delafosseho, který zároveň hledá cesty, jak podporovat a propagovat ekologickou energii a alternativní paliva. Plavidlo získává energii k pohonu z poměrně triviálního řešení, tedy získáváním energie z přírody. Toyota se do projektu zapojila díky vodíku, který plavidlu poskytuje výraznou výhodu z hlediska hmotnosti (50 % výtlaku lodi).

Vodík místo baterií

Energy Observer se obejde bez baterií, místo nich je použit vodík. Umožňuje totiž využívat přebytky energie a výrazně tak zvyšuje autonomii samotných zařízení. Nyní se plavidlo pohybuje ve Středozemním moři a v roce 2019 je naplánovaná plavba na sever Evropy s cílem zavítat do Tokia na Olympijské hry 2020. „Nesmírně nás těší, že se Toyota Motor Europe rozhodla této mise zúčastnit. Sdílíme společnou vizi vodíku coby klíče k urychlení energetických změn, vize, kterou bychom rádi představili v rámci Olympijských her 2020 v Tokiu,“ říká Victorien Erussard, zakladatel a kapitán Energy Observer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *