MENU

Volkswagen T-Roc s infotainmentem Discover Media a Car-netem

Design infotainmentu: 90%

Plynulost: 95%

Ovladatelnost: 90%

Konektivita: 97%

Displej: 85%

TOTAL SCORE

Total Score 90%

Nejmenší z největších, takto by se dal charakterizovat nový Volkswagen T-Roc, který rozšířil nabídku SUV německé automobilky. Už uvedení modelu v reklamě s beránkem bylo od marketingového oddělení VW poněkud troufalé, s očekáváním jsem počkal na první naše setkání, ať si mohu udělat vlastní názor. T-Roc ve výbavovém stupni Sport je velmi povedený a atraktivní model, za kterým se otáčí spousta lidí. Nevím, zda to dělají velká 19“ litá kola nebo ostré linie, které jsou prostě sexy, nicméně funguje to spolehlivě. Drobeček se mi natolik líbí , že při pohledu na jeho zadní část, vidím Porsche Macan.

Příplatková výbava T-Rocu je opravdu bohatá. Všechny asistenční a bezpečnostní systémy, které VW nabízí můžete mít, jen počítejte, že si připlatíte víceméně ještě jednou tolik, co stojí základní výbava, ta startuje na 452.900,-. Můj testovací kousek poháněl naftový agregát 2,0 TDI (110kW), který spolupracoval s automatickou 7-stupňovou převodovkou DSG a pohonem všech kol 4Motion. Toto spojení je osvědčené a patří k mým oblíbeným kombinacím.



Infotainment

Co se týká konektivity, patří T-Roc k nadstandardně vybaveným automobilům v této třídě, navzdory tomuto tvrzení jde fakt, že v příplatkové výbavě není k dispozici vrcholný infotainment Discover Pro. Musíte se spokojit pouze s levnější variantou, Discover Media, která má úhlopříčku displeje „pouze“ 8“. Displej má vysoké rozlišení, ovládá se pomocí dotykových tlačítek a dvojicí hardwarových otočných knoflíků umístěných po okrajích. Pomocí hardwarových knoflíků lze regulovat hlasitost nebo posunovat v seznamu položek, jedná se o důmyslnou věc, pokud nechcete mít otisky prstů na skleněné ploše.

RECENZE: Volkswagen T-Cross s infotainmentem Discover Media a Car-netem

Infotainment je velmi povedený jak po stránce funkčnosti, tak i designu. Plynulost systému je na tak vysoké úrovni, že ji lze srovnávat s plynulostí moderního smartphonu nebo tabletu. Součástí displeje je také proximity senzor, který je umístěn pod displejem a sleduje přiblížení vaší ruky. Jakmile ji rozpozná, zobrazí rozšířené možnosti menu, které je jinak skryté.

Pochvalu si zaslouží konstruktéři za zakomponování dvojice USB slotů a přihrádky na smartphone „Phonebox“ v dosahu řidiče i spolujezdce. Se schránkou na telefon se pojí zase mírná kritika, protože je opatřena bezdrátovou nabíječkou standardu Qi, která zahájí proces nabíjení okamžitě při vložení smartphonu podporující tento typ nabíjení. Problémem je fakt, že velmi často se telefon sám přestane nabíjet a po chvíli zase začne, o tomto stavu vás neustále informuje infotainment a rozptyluje pozornost od řízení.

Discover Media obsahuje: 8″ barevný dotykový display, Bluetooth rozhraní, USB konektor, Aux-In konektor, 6 reproduktorů, 2 sloty na SD karty, 3 roky aktualizací zdarma, navigační data pro Evropu na SD kartě, Car-Net „Guide & Inform“ Basic, telefonní rozhraní, Volkswagen Media Control.

App-Connect

Již podle loga v hlavním menu je nad slunce jasné, že se jedná o způsob, jak připojit smartphone k infotainmentu. Jedná se o softwarové rozhraní, které umožňuje připojit zařízení s operačním systémem iOS (Apple CarPlay) i Android (Android Auto/Mirrorlink). App-Connect se hodí ve chvíli, kdy potřebujete ovládat smartphone a zároveň řídit. Po připojení máte totiž přímo na displeji k dispozici omezené funkce smartphonu. Nejčastěji vám rozhraní umožní ovládat hovory, SMS zprávy nebo hudební knihovnu.

V tomto testu jsem se zaměřil pouze na „jablečnou“ konektivitu, tudíž jsem využíval rozhraní Apple CarPlay pro připojení svého iPhonu. Uživatelé iPhonu jsou od první chvíle jako doma, uživatelské prostředí tvoří dobře známá mřížka aplikací, vypadající přesně jako v telefonu. Na levé straně displeje je lišta pro rychlou volbu (Hudba, Zprávy, Mapy), s aktuálním časem a typickým Home buttonem, který vás vždy vrátí na hlavní obrazovku. V menu naleznete ikony aplikací, kde převažují oficiální, jako například (Telefon, Zprávy, Mapy, Hudba, Podcasty nebo Audioknihy).



Velké omezení je v aplikacích třetích stran, k dispozici je pouze (Spotify nebo Google Maps). Dalším černým puntíkem pro Apple CarPlay je neznalost češtiny. Primárně je celé rozhraní uzpůsobeno pro ovládání hlasem prostřednictvím asistentky Siri. Fanoušci Applu dobře vědí, že tato asistentka hovoří pouze anglicky, takže i v CarPlay je situace stejná. Rozum však zůstává stát ve chvíli, kdy obdržíte příchozí SMS nebo iMessage a Siri ji začne předčítat „anglicky“, což je tragédie. Odpověď v angličtině je také sázka do loterie, protože Siri má problém s českými názvy.

S každým testováním vyhlížím příchod bezdrátového rozhraní Apple CarPlay, ale marně. Neustále připojování a odpojování telefonu pomocí USB kabelu při příchodu nebo odchodu z vozidla je nuda, zejména pokud jezdíte kratší trasy. První vlaštovky se postupně objevují u prémiových modelů, tak uvidíme, kdy se dočkáme i ve střední třídě. Když jsem zabrousil do nešťastného mechanického připojování smartphonu, zmíním zde pravděpodobně ojedinělou chybu, kdy celý Apple CarPlay spadl a místo MP3 se z reproduktorů Beats linul pouze vysokofrekvenční pískavý tón. Ten trhal jak uši mé, tak kolemjdoucích, díky tomu, že jsem stál na semaforu a měl otevřenou panoramatickou střechu! Vše vyřešilo až násilné vytažení USB kabelu ze zdířky.

Audiosystém „beats®“

K malému stylovému autu patří pořádné audio, ať si může posádka užívat oblíbené skladby bez limitu. Volkswagen u modelu T-Roc podvedl svého dvorního audio specialistu Dynaudio a nechal ho ozvučit reproduktory značky Beats. Ve vozidle je umístěno 6 reproduktorů, subwoofer a digitální 8-kanálový zesilovač s celkovým výkonem 300 W. Můj dojem je pozitivní, reproduktory hrají příjemně a pokud jim dodáte skladbu ve kvalitním formátu, těžko budete hledat nějaký šum.

Active Info Display

Pokaždé jsem z digitální kapličky unesen, stejně tomu bylo i při prvotním usednutím za volant T-Rocu. Active Info Display, jak VW nazývá svou digitální kapličku, se dočkal modernizace. Bohužel přišel o 1,7“ své úhlopříčky, která nyní činí 10,3“. Displej si udržel své vysoké rozlišení a je perfektně čitelný za jakéhokoliv osvětlení. Změna je akorát v tom, že ukazatele hladiny paliva v nádrži a teploty vody v motoru se přesunuly do okrajů, kde je stupnice řešena pomocí LED pásků.

Není třeba příliš rozpitvávat, k čemu je určená kaplička přístrojů. Jedná se o hlavní informační panel, ze kterého řidič čerpá informace. Zobrazují se zde jízdní data, aktuální rychlost, hladina paliva v nádrži nebo mapa s navigačními pokyny. Ovládání displeje probíhá pomocí skupiny tlačítek, umístěných na pravé straně volantu.

Řidič má na výběr celkem tři základní módy, ve kterých může téměř libovolně kombinovat zobrazení mapy, jízdních dat, otáčkoměru, rychloměru nebo aktuálního převodového stupně. Individuální nastavení zobrazení se provádí na centrálním displeji infotainmentu. Jelikož často používám otáčkoměr v kombinaci s mapou, občas mi vadila skutečnost, že nelze mít v jeden okamžik navigační mapu na infotainmentu a Active Info Display. Na výběr máme pouze přepínání buď jeden nebo druhý.

Bezpečnostní a asistenční systémy

  • „Automatická regulace odstupu ACC“, která přizpůsobí vaši rychlost rychlosti vozu před vámi, a to až do nastaveného limitu.
  • „Front Assist“ včetně funkce nouzového brzdění City Break s rozpoznáváním chodců, dokáže identifikovat osoby i ostatní překážky v jízdní dráze a včas vás před nimi varuje. V případě, že adekvátně nereagujete, systém začne automaticky brzdit.
  • „Lane Assist“ tedy asistent pro udržování vozu v jízdním pruhu,
  • „Parkpilot“ zvuková signalizace dopředu i dozadu s vyobrazením na displeji infotainmentu.
  • „Hill Descent Control“ asistentce rozjezdu/sjezdu kopců.
  • „PreCrash“ v případě vyhodnocení rizika nehody dojde k automatickému dovření oken, panoramatické střechy, natlakování brzd a přitažení bezpečnostních pásů.

Car-net Guide & Inform

Rozhraní Car-net není u Volkswagenu žádnou novinkou, k novému T-Rocu jej můžete mít ve chvíli, pokud si připlatíte za infotainment Discover Media. Díky službám Guide & Inform máte k dispozici slušnou dávku informací, které využijete zejména v místech, kde jste poprvé. Dále získáváte přehled o stavu vozidla na dálku, prostřednictvím internetového portál nebo mobilní aplikace, která je dostupné pro smartphony s operačním systémem iOS nebo Android. Car-net toho nabízí opravdu mnoho, na následujícím obrázku máte vyobrazený kompletní přehled všech služeb.

Aby mohl Car-net fungovat, je zapotřebí internetové připojení. Toho docílíme v případě tohoto infotainmentu pouze hotspotem ze smartphonu nebo připojením k okolní Wi-Fi síti. Jakmile zprovozníme jedno nebo druhé, vše funguje bez problémů, dokonce můžeme posádce zpříjemnit cestování vlastní palubní bezdrátovou sítí.

Mobilní aplikace Car-net

Aplikace umožňuje majiteli kontrolu nad svým VW takřka vždy a všude. Stačí k tomu smartphone s internetovým připojením, což je dnes samozřejmost. Abychom toho docílili, je potřeba naistalovat stejnojmennou appku, která si z vašeho Car-net účtu načte potřebná data a s nimi následně pracuje. Aplikace určená pro iPhone je bohužel zklamáním, jak po stránce funkčnosti, tak po stránce designové. Pokud totiž zrovna nemáte e-Golf nebo Passat GTE, docela ztrácí svůj smysl.

Pokud přivřu oči a nebudu příliš kritický, lze objevit i užitečné funkce. Jednou takovou je manažer času, který na základě poznámek v kalendáři iPhonu dovede odeslat GPS souřadnice místa konání vaší schůzky přímo do navigačního systému. Jakmile se T-Roc připojí k internetu, tento online cíl si stáhne a vy tak nemusíte ručně zadávat adresu. Dalším pomocníkem je tzv. Zpráva o stavu vozidla, kterou lze pomocí aplikace vyvolat.

Bohužel s novým modelem T-Roc měla aplikace poměrně problém, neuměla totiž načíst fotku vozidla dle dané konfigurace, nedovedla vyžádat Zprávu o stavu vozidla a nepřipojila se k účtu přes chytré hodinky Apple Watch, přestože je k tomu přizpůsobena. Pokaždé se objevila hláška „Zvolené vozidlo není Vaším Smartwatchem podporováno.“. Oficiální vyjádření z VW zní, že není zaručena kompatibilita se všemi hodinkami značky Apple.

RECENZE: Volkswagen Tiguan s infotainmentem Discover Pro, Active Info Displayem a Car-Netem

Závěr

Nový VW T-Roc ve výbavovém stupni Sport je opravdu sebejistý kousek, což nám dokazuje samotná reklama s černým beránkem. Přesně takový je i na poli konektivity. Infotainment Discover Media je moderní, svižný a nebrání se připojení smartphonů s operačním systémem iOS nebo Android. Společně s rozraním Car-net, digitální kapličkou Active Info Display a palubní Wi-Fi sítí posunuje T-Roc dimenzi cestování na vyšší úroveň. Jedinou vadou na kráse je samotná mobilní aplikace, na které je potřeba zapracovat, a to „asap“ neboli hned!

 

Foto: Filip Suchomel

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *