MENU

MINI 2018 facelift na všech frontách!

Rok 2018 přináší do rodinky „Miníků“ kosmetickou úpravu progresivního designu a technologií. Konkrétně se jedná o modely MINI 3dveřové, MINI 5dveřové, MINI Cabrio. Vylepšení podstaty originálního modelu prémiového segmentu malých vozů vyzdvihuje vyzrálé, avšak osobité charisma britského MINI, které je pro typickou zábavu za volantem v městském provozu v současně nabízené generaci poprvé dostupné ve třech karosářských provedeních.

Jak jsem uvedl v úvodu, facelift se týká:

  • Nových kombinací motorů a převodovek,
  • Rozšíření základní výbavy,
  • Nové LED přední světlomety a grafika zadních světel,
  • Úpravy dalších detailů karoserie,
  • Špičkové technologie konektivity pro pohodlí a zábavu posádky.

Adaptivní LED světlomety s matrixovými dálkovými světly

Jednou ze zásadních změn je instalace příplatkových LED modulů nové generace pro potkávací a dálková světla nabízejí jasnější světlo. Tato světla dovedou automaticky přizpůsobovat svůj jas jízdnímu režimu (město, meziměsto, dálnice). Adaptivní LED světlomety nyní také disponují funkcí automatického selektivního tlumení (takzvané matrixové světlomety). Tato inovativní technologie pro dálková světla zvyšuje jejich dosvit a současně zabraňuje oslnění ostatních účastníků silničního provozu. Přední světlomety jsou rozdělené do čtyř horizontálně uspořádaných segmentů, které jsou při rychlosti nad 70 km/h nezávisle na sobě aktivovány a deaktivovány – tím mění tvar světelného kuželu. Segmenty dálkových světel jsou ovládány v závislosti na situaci na silnici. Jakmile MINI kamera vpředu zaregistruje přijíždějící vozidlo, nebo vozidlo jedoucí vpředu, prostor okolo tohoto vozu je osvětlen pouze potkávacím světlem. Ztlumení světelného kuželu v konkrétním místě je provedeno vypnutím příslušného světelného segmentu matrixových světlometů. Zbývající prostor je i nadále osvětlen dálkovým světlem.

V zadních svítilnách je opět v hlavní roli LED technologie, nicméně poněkud v britském stylu. Objevuje se totiž grafika britské vlajky. Směrová světla mají horizontální uspořádání a brzdová vertikální, přičemž koncová dále reprezentují diagonální linky britské vlajky.

Maximální individualizace: MINI Yours Customised

Program MINI Yours Customised posouvá pro značku charakteristické možnosti individualizace na zcela novou úroveň. Zahrnuje prvky výbavy, které si zákazníci mohou sami navrhnout a posléze nechat přesně podle těchto individuálních specifikací na míru vyrobit. Nabídka MINI Yours Customised zahrnuje boční ozdoby, dekorativní obložení interiéru před spolujezdcem, LED prahové lišty a LED dveřní projektory.

7stupňová a 8stupňová dvouspojková převodovka Steptronic

Nebaví-li vás klasické manuální řazení, můžete si připlatit za 7stupňovou dvouspojkovou převodovku Steptronic (MINI One, MINI Cooper, MINI Cooper S a MINI Cooper D) nebo 8stupňovou dvouspojkovou převodovku Steptronic (MINI Cooper SD). Rozdíl mezi předchozí převodovkou poznáte okamžitě, Steptronic řadí, umožňuje mimořádně sportovní zrychlení bez přerušení toku točivého momentu ke kolům. Převodovka je ovládána nově navrženým elektronickým voličem.

Ve standardu multifunkční volant a 6,5“ displej

Nový tříramenný volant je nyní vybaven multifunkčními tlačítky. Na levém ovládacím panelu je možné aktivovat omezovač rychlosti pro nastavení maximální rychlosti, zatímco ovládání audia a komunikace se nachází na pravé straně. Na přání jsou k dispozici další varianty sportovních volantů.



V základním provedení nově přibyla položka audiosystému s barevným 6,5“ displejem centrálním přístroji a připojení mobilního telefonu přes Bluetooth. Kontrolní displej nabízí v kombinaci s příplatkovým rádiem MINI Visual Boost a navigačním systémem i dotykové ovládání.

Bezdrátové dobíjením smartphonu Qi

Pokud máte smartphone podporující bezdrátové nabíjení, jeho místo v MINI bude v odkládacím prostoru ve středové loketní opěrce.

MINI Connected a nové digitální funkce

MINI Connected vám nově usnadní jízdu. Zahrnují totiž:

  • Real Time Traffic Information (dopravní informace v reálném čase),
  • Automatickou aktualizaci navigačních map prostřednictvím smartphonu,
  • Concierge Service (osobní asistent),
  • MINI Online (internetový portál informující o cenách paliva a zprávách),
  • Apple CarPlay (na přání).

V rámci příplatkové výbavy je velmi zajímavá funkce Send to Car umožňující odeslat naplánované trasy přímo do navigačního systému MINI nebo Remote Services dovolující řidiči zobrazit umístění vozidla, stav paliva a další detaily o stavu vozidla přímo v jeho smartphonu nebo smartwatch, ale také aktivovat světelnou houkačku, ventilaci nebo zámky dveří.

Inteligentní připojení MINI probíhá prostřednictvím SIM karty integrované ve vozidle; ta nyní využívá rychlého připojení standardem LTE. Umožňuje také využití služeb MINI Teleservices a Intelligent Emergency Call s automatickou detekcí lokace vozidla a vážnosti nehody.

Když je řeč o MINI, podívejte se na náš test služby MINI Connected v modelu Clubman poslední generace.

 

Written by:

Published on: 14.1.2018

Filled Under: Hlavní strana, Novinky

, , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *